JURA "THE ROAD"


jura "The road"


English version below

 

Stärke:

43,6% vol.

 

Alter:

Unbekannt

 

Kategorie:

Single Malt

 

Fässer:

Ex-Bourbon, Pedro Ximénez

 

Preis:

ca. 59 €/1 l

  

Glas:

Copita

 

Farbe:

Rötlicher Bernstein

 

Nase:

Cremig und fruchtig, mit Zitrone und Karamell. Würzige Röstaromen, umweht von einer leichten Meeresbrise.

 

Geschmack: 

Früchte, Leder und Ruß, werden von leckeren Kaffee-Noten begleitet. Etwas Vanille und Trockenfrüchte, wie Feigen und Rosinen. Leicht malzig.

 

Abgang:

Trocken, süß und cremig, mit dunklen Früchten, etwas Salz, Röstaromen und Vanille.

 

Last Drop:

Süß, fruchtig, Zitrusnoten

  

Fakten zum Whisky

Dieser im Travel Value erstandene Whisky, lagerte in Ex-Bourbon-Fässern. Im Anschluss bekam er ein Finish in Sherry-Fässern, die zuvor zwanzig Jahre lang mit Pedro Ximénez befüllt waren. 

 

Unser Eindruck

Mit dieser neuen Abfüllung zeigt Jura einmal mehr, wie das Zusammenspiel von Bourbon- und Sherry-Fässern einem Whisky Tiefe und Komplexität verleihen kann. Trotz der scheinbar schroffen Umgebung der Ilse of Jura, haben wir hier einen Whisky verkostet, der es schafft, ebendiese Schroffheit, mit einer gewissen Eleganz zu verknüpfen. Das Gesamtbild zeigt einen harmonischen Whisky, der von süß, über würzig, bis hin zu salzig, alles zu bieten hat.

 

And now in English!

 

Strength:

43.6% vol.

 

Age:

Unknown

 

Category:

Single Malt

 

Barrels:

Ex-Bourbon, Pedro Ximénez

 

Price:

about 59 €/1 l

  

Glass:

Copita

 

Colour:

Reddish amber

 

Nose:

Creamy and fruity, with lemon and caramel. Spicy roasted aromas, surrounded by a light sea breeze.

 

Taste:

Fruits, leather and soot are accompanied by delicious coffee notes. Some vanilla and dried fruits, such as figs and raisins. Slightly malty.

 

Finish:

Dry, sweet and creamy, with dark fruits, some salt, roasted aromas and vanilla.

 

Last Drop:

Sweet, fruity, citrus notes

  

Whisky Facts

This whisky, purchased in the Travel Value, was stored in ex-bourbon barrels. He then got a finish in sherry barrels that had been filled with Pedro Ximénez for twenty years.

 

Our Impression

With this new bottling, Jura shows once again how the interplay of bourbon and sherry barrels can add depth and complexity to a whisky. Despite the seemingly harsh environment of the Ilse of Jura, we have tasted a whisky here, which manages to combine that ruggedness with a certain elegance. The overall picture shows a harmonious whisky, which has everything to offer, from sweet, over spicy, to salty.